Радев си гарантирал победата с вдигнатия юмрук на 9 юли

Има ли основи за бъдещо коалиционно управление? Анализ на Румяна Коларова и Васил Василев

22.11.2021 | 21:48 Редактор: Елеонора Танева

Изборите за тази година приключиха. Резултатите са ясни. Предстои опит за коалиционно управление под шапката на "Продължаваме промяната", а новият стар стопанин на "Дондуков" 2 е Румен Радев. 

"Победата на Радев започна още през юли миналата година по време на протестите. Хората бяха настръхнали, искаха Борисов да падне, начело да дойде ново правителство. Тази промяна дойде с Радев, когато излезе с юмрука на площада на 9 юли. Той въплъти в себе си надеждата на хората, че режимът на Борисов ще бъде сменен", коментира общественикът Васил Василев в студиото на "Денят ON AIR". 

Политологът Румяна Коларова анализира причините за загубата на Анастас Герджиков на балотажа.

"Кампанията започна късно, това беше предизвестеният проблем. Обстановката беше изпълнена с много голямо напрежение. Особено, когато излезе информацията, че финансова полиция е влязла в Софийския университет. Два пъти вътрешният министър каза, че има злоупотреби, без да е казал какви", заяви Коларова. 

Тя отдаде ниската избирателна активност на здравото чувство за демокрация на гласоподавателите.

"Това е отрицателна партийна идентификация, когато гласуваш, защото мразиш една партия, а не защото харесваш друга. В тази игра всички губят", подчерта политологът пред Bulgaria ON AIR. 

Според Коларова кризите в държавата са започнали след изборите през април. 

"Не съм почувствала да има криза или катастрофа до април тази година, с изключение на Ковид кризата, която е в целия свят. Имам чувството, че това правителство е готово да взима огромни заеми, вместо да използва едни фондове. Покрай Плана за възстановяване има лакоми хора, които не успяха да се договорят. Вероятно тепърва ще имаме проблеми с този план. Ще има доста апетити парите да бъдат усвоени", предположи Коларова. 

Василев откри основата на кризите в скандалите около бившия премиер.

"Не са виновни служебните правителства на Радев за мизерията, за цените на тока, за кризите. Трябва да има добра преценка на миналото, то се заключва в чекмеджетата, в калпавите магистрали и в правителствата на Борисов. Надявам се процесът на лечение да бъде успешен", заяви общественикът.

Той е оптимист за бъдещото правителство.

"Има разумни хора, които искат държавата да си стъпи на краката. Има разумни хора навсякъде. Виждаме, че се търсят възможности за диалог. Надявам се това да бъде успешен процес. Важното е, че промяната е осъществена и тя трябва да продължи", каза Василев.

Коларова обаче не е такъв оптимист.

"Четирите партии, които тъкмят промените, ще видят, че не могат да постигнат съгласие по важните теми. Ще опрат до ГЕРБ по много от законопроектите. Тепърва ще видим как ще се структурира това парламентарно мнозинство и как ще функционира", заяви политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК