Коментар: Дойде краят на Прехода и на партиите мастодонти

Журналистът Валерия Велева и политологът Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR

21.11.2021 | 21:54 Редактор: Теодора Патронова

"Изненадата е избирателната активност. Ако тя се запази толкова ниска, колкото е досега, вероятно ще имаме избран президент с най-ниска електорална подкрепа", коментира журналистът Валерия Велева в изборното студио "Избори: Балотажът".

Според политолога Страхил Делийски обаче, ниската избирателна активност не е изненада. 

"Важна е причината на системно равнище и усещането, че ние живеем в една политическа система, която не произвежда доверие. Особено в последната кампания бившите управляващи направиха всичко възможно да деградират доверието в институциите, да се натегне емоционалния градус, така че да не се види голям смисъл от това гласуване. Ние трябва да се замислим много сериозно за тази тенденция на намаляващо гласуване", добави той пред Bulgaria ON AIR

Велева заяви, че изборите са показали, че една огромна част от обществото не вижда в кандидатурите за президент своите кандидати.

"С тези избори завършва един цикъл в българската демократична история. С тези избори завършва преходът в България. Ние повече от тук нататък няма да видим партии мастодонти. Никога повече няма да видим тези лидери на системните партии, които са с изтекъл срок на годност. Оттук нататък избирателят ще търси нещо съвсем друго. Тези идеологически партии умират", поясни тя.

"Ние се намираме в тежка органична криза. Новите стават стари за една година", смята Делийски. 

"Досега президентът, който е избиран с най-малко гласове, е Росен Плевнелиев - с 1,6 млн. Това е изключително слаб резултат за Радев. Още повече при един успешен първи мандат, но това е знак за това какво общество сме. На Радев му предстои много тежък втори мандат с много проблеми и препятствия", каза още Велева. 

Делийски коментира, че активността е ниска, защото изначално имаме усещането, че институциите не заслужават доверие. 

"От политическа гледна точка е ясно, че ГЕРБ са абсолютно вече неспособни да подадат в каквато и да е посока ръка, освен на ДПС. Това е нещо, което този цикъл от избори промени. Имаме нещо ново - имаме по-мразена партия от БСП в България. Винаги една политическа система има нужда от лош, срещу когото да бъде мобилизирана", разясни политологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК