В края на мъчителния преход сме, но без съдебна реформа няма да има промяна

Коментар на Асен Агов, Левон Хампарцумян и Владимир Зарев

21.11.2021 | 10:05 Редактор: Тодор Петров

"Икономическият преход завърши някъде 2001 г., когато в частния сектор преминаха огромни предприятия. Днес 98% от БВП се произвежда в частния сектор. Политическият преход се бавеше поради страха на политиците да не загубят властта", каза журналистът Асен Агов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: трето действие". 

Според него началото на промяната е поставено с драматичната серия от избори, която била резултат от политическата криза. Двамата лидери на партията на промяната сякаш си осигуриха някакво доверие, допусна Агов.

"Нашето поколение си отива, идва едно ново поколение. Не се отписваме, но е настъпило времето, когато обществената търпимост към ленивостта на политиците и лъгане на електората... Този преход трябва да приключи. Ако не разслоим властта, винаги ще си патим. Разслоението на властта е заложено в договора ни с ЕС", подчерта още той.

Банкерът Левон Хампарцумян изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че политиците може да имат принос, но докато няма обществена енергия за истинска промяна, нещата няма да се променят. 

"Сега е поредният път, когато има такава енергия. Друг въпрос е в какво ще се прероди. Днес имаме критична маса от българи, които са видели наредени по друг начин общества и много им се иска този път да се случи. Хората няма да вземат пушките и да се борят за по-справедлива съдебна система. Отиват на Терминал 2, взимат по един билет и отиват там, където няма такива неща. Вкарването в ред на законоопазващата система е ключово", обясни Хампарцумян. 

Писателят Владимир Зарев посочи, че човек винаги очаква повече и идеализира нещата, но действителността е друга. Голяма вина за това имала политическата класа. 

"Първото поколение политици работеше с желание да се променят нещата и да се постигне демокрация. За жалост, това не се случи. Надявам се, че вървим към края на този мъчителен преход. Без реално действащи прокуратура и съд, нещата в България никога няма да се оправят", настоя писателят.

По думите му българският народ няма от какво да избира и изпитва недоверие към новите партии, а към старите партии недоверието било ясно - защото вече 30 г. са лъгали очакванията на народа.

"Най-важното и това, което страшно липсва на България, това е справедливостта. Голяма част от хората, които мигрират, го направиха не само по икономически причини. В целия този хаос, който наричаме демокрация, няма никаква справедливост", заяви Зарев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК