Еврокомисар: България може да се превърне в източник на нов вариант на Ковид-19

Борисов и Тиери Бретон са се обединили около необходимостта от спешна кампания за ваксинация

19.11.2021 | 19:13 Редактор: Теодора Патронова
Еврокомисар: България може да се превърне в източник на нов вариант на Ковид-19

Заради ниския процент на ваксинация срещу Ковид-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, предупреди еврокомисарят Тиери Бретон, който отговаря за ваксинацията в Европейския съюз. 

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Бретон са се обединили около необходимостта от спешна кампания за ваксинация в България.

"Ваксинационният процес при нас вървеше с много добри темпове до момента, когато на поста министър на здравеопазването беше назначен един отявлен антиваксър. Това обърка и демотивира хората, и през лятото настъпи пълен срив във ваксинирането. Ако ние управлявахме през летните месеци, нивото на ваксинации в България щеше да бъде над средното за Европейския съюз", коментира Борисов.

"Нито веднъж Румен Радев не призова ясно и категорично хората да се ваксинират, за да не загуби антиваксърските гласове на изборите. Не е ясно кога, къде и с какво се е ваксинирал. Дори не показа сертификата си. Всичко беше подчинено на единствената цел да бъде преизбран, без оглед на загубените човешки животи", заявява още Борисов в профила си в социалната мрежа.

По думите му президентът е дал ясно антиваксърско послание на хората, като правителството му "изчегърта" най-популярните пропагандатори на ваксинацията.

Резултатът от управлението на Румен Радев и служебното му правителство е, че България е на първо място по смъртност в света за последните 14 дни и на второ място по смъртност от Ковид-19 от началото на пандемията, коментира Борисов.

Той посочва още, че с еврокомисаря са обсъдили ситуацията в България и Европа, свързана с Ковид-пандемията.

"Благодарих му за помощта, която Европейската комисия ни оказа в началото на годината, за да успеем да доставим в България допълнителни количества от ваксините на Pfizer и Moderna, след като се появиха проблемите с доставките на ваксината на AstraZeneca, заявява Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
НЕКОЙ
преди 2 години
Вървете по дяволите.....бретон и борисов Сигнализирай за неуместен коментар