Здравният министър: Пречупихме четвъртата вълна на Ковид-19

Повторно преболедувалите Ковид-19 вече могат да изтеглят "зелен сертификат"

19.11.2021 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова

Повторно преболедувалите Ковид-19 ще могат да изтеглят "зелен сертификат" от Националната здравно-информационна система.

"Повторна регистрация на инфекция се счита за повторно заболяване и реинфекция, ако са изминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването", посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

За доказване на повторно боледуване ще се признават както резултати от PCR тест, така и от бързите антигенни тестове. За тези, които са доказали положителния резултат с PCR, сертификатът ще важи 6 месеца за територията на ЕС и 12 месеца за територията на България. За тези, които са с антигенен тест, сертификатът ще бъде валиден само за територията на България за 12 месеца.

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Георги Миндов, повторно боледуващите изкарват по-леко заразата. Самият той има такива пациенти, макар и малко, които са били ваксинирани и преболедували, но се заразяват повторно.

"Прогнозите са дори и ваксинираните да преболедуват 5-6 пъти, дори и да е леко – отпадналост, лека кашлица. Без човекът да ляга, защото знаем, че при всеки щам ще преболедуваме по някакъв начин", каза медикът.

От вторник ще бъде пусната открита телефонна линия за всички граждани по въпроси, свързани с ваксините.

"На тази открита линия ще отговорят лекари и специалисти на Медицински университет в София", обясни Кацаров.

"Пречупихме четвъртата вълна, очевидно е. Намалява броят на хората в болниците, на заразените, на починалите", посочи здравният министър.

Желаещите да се ваксинират срещу Ковид-19 вече няма да подписват информирано съгласие за това. Решението на здравните власти идва след среща с директора на Европейския център за контрол на заболяванията.

След обсъждане с експерти е установено, че не са налице нито правни, нито медицински основания за изискване на информирано съгласие преди ваксинация.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК