Кацаров: Отмених изискването за писмено съгласие при ваксиниране срещу Ковид-19

Няма медицинско изискване, нито правно основание, заяви здравният министър

19.11.2021 | 11:09 Редактор: Тодор Петров
Кацаров: Отмених изискването за писмено съгласие при ваксиниране срещу Ковид-19

"Няма медицинско изискване за подписване на информирано съгласие от пациентите преди поставяне на ваксина срещу Ковид-19. Извършихме проверка защо в България се изисква такова - не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Подписах заповед, с която отменям това изискване. Вече няма да се изисква подписване на информирано съгласие от пациентите", обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

На брифинг пред МЗ той потвърди, че от днес вече преболедувалите два пъти Ковид-19 може да си извадят сертификат.

Министърът на здравеопазването обяви още, че от вторник (23 ноември) откриват телефонна линия за граждани по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията. На тази открита линия ще отговарят лекари от Медицинския университет в София.

Кацаров е останал огорчен от казаното от проф. Анастас Гержидков по време на президентския дебат, че лекарите и лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно, настоя здравният министър.

"До стотинка са изплатени всички средства. Средствата за първа линия са увеличени от 1000 на 1200 лв., цената на клиничната пътека се увеличи от 1200 на 1400 лв.", подчерта д-р Кацаров.

Ще бъдат осигурени още 1 млн. щадящи тестове за учениците, за да може по-голяма част от тях да се върнат в училище, стана ясно още от думите му. Кацаров е обсъдил с образователния министър учениците от 8 до 12 клас да се тестват като възрастните хора.

"Пречупихме четвъртата вълна, очевидно е. Намалява броят на хората в болниците, на заразените, на починалите. Надяваме се това да продължи от всички нас и спазването на мерките", обясни здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
един
преди 2 години
Отменил си грънци. Казано ти е от твоите господари да го отмениш. Сигнализирай за неуместен коментар