България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Миндов: В Европа ще има епидемия от грип, ваксините и преболедуването не пазят на 100%

"Никакво лекарство срещу Ковид-19 няма да се появи догодина", каза той

19.11.2021 | 08:47 Редактор: Искра Ангелова

Ваксинираните срещу грип се разболяват по-рядко от Ковид-19. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Очаква ли ни силен сезонен грип и кои са най-застрашените групи хора?

"Грипът се скри миналата година, мерките проработиха, тъй като хората ги спазваха, а не защото го нямаше. Производството на грипната ваксина започва една година преди сезона и се базира на математически модели за разпространението на определени щамове. И именно на тези изчисления се предвижда, че ще има епидемия от грип в цяла Европа", каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в студиото на "България сутрин".

Най-застрашените групи са възрастните хора над 65 години, стана ясно от думите му.

"Ваксините са осигурени и са безплатни. Като количество няма за всички, тъй като се оказва, че все още няма толкова голям интерес. Аз също слагам и вече 60% от ваксините, които получих, са сложени. При тези антиваксърски настроения очаквах хората да се отдръпнат, но се оказа, че възрастните имат един от най-здравия разум. И остават доволни. Казват, че не са боледували миналата година", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари подчерта, че тези ваксини са препоръчителни за всички.

"Всички хронични заболявания, които протичат по един или друг начин, могат да се влошат на фона на един грип. Не може да отличим симптомите между грип и Ковид-19, единствено тестът може да покаже. При грип човекът отново трябва да се изолира, той е заразен, но самото протичане е по-различно. Миналата година имаше голям интерес към противогрипната ваксина, някои колеги не успяха да я получат. Но количеството тази година е по-голямо", коментира гостът.

Д-р Миндов сподели, че циркулират над 100 вируса и добави, че ваксините за грип са направени за по-тежките форми и по-бързото разпространение.

"В момента върви ударно трета ваксинация срещу Ковид-19 при възрастните. Интересът е изключително голям, тя също е препоръчана от Министерството на здравеопазването. А ваксината за грип не е една, тя всяка година се мени, щамовете също. В Европа се разрешава едновременното поставяне, но в България все още е формулирана. Законовият срок е да се изчака 14 дни от едната до другата", посочи още той.

Страничните ефекти от нея са отпадналост, температура.

Той добави, че има пациенти, които са преболедували Ковид-19 няколко пъти, включително и ваксинирани. И е категоричен, че нито преболедуване, нито ваксините ни пазят на 100%. Д-р Миндов посъветва хората да не се лекуват сами с антибиотици.

"Никакво лекарство срещу Ковид-19 няма да се появи догодина, на пазара ще е през 2024 година, тогава ще влезе в употреба", отсече лекарят.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

7
0 rate up comment rate down comment 0
до 5
преди 7 месеца
има инфорамция вече много по темата ...тва че вие не четете и не се интересувате си е ваш проблем . в интернет също има мн инфо . Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 7 месеца
5
1 rate up comment rate down comment 2
До Смешко 2
преди 7 месеца
Ти, уважаеми БГ *** 2, колко болни си лекувал, че знаеш така добре симптомите и протичането? Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 7 месеца
отделно тези повечето ваксини имат спорна успеваеумост . разбира се голоемите фарамцевтични компании твърдят друго ....но умните хора не им вярват ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 0
до 1
преди 7 месеца
това е вярно но простият народ у нас не може да разбере че го лъжат ...а доктори у нас отдавна не останаха - поне добри ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
бг смешки 2
преди 7 месеца
е как да не може да отличите симптомите ...висока температура , суха кашлица сухост / болки в гърлото са основните симптоми на Ковид-а ..след тва може и задух . 2 години вече не можете да се научите да го разпознавате .срамно е ! тва са "докторите " които останаха у нас за съжаление ..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
Пруболедувануто пази на 100%, а това не са ваксини, а експериментални отрови. Сигнализирай за неуместен коментар