Тука има, тука няма: Какви са разликите в ромския вот между трите избора

ГЕРБ и ДПС си преливат гласове между вота от април и ноември

16.11.2021 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева

Оказа се, че за три вота през годината избирателите от дадена секция могат коренно да си сменят предпочитанията. Bulgaria ON AIR анализира 4 секции в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

В столичния квартал "Факултета" изборите печели ГЕРБ. Втори са "Продължаваме промяната". Тази секция е една от малкото, в които партията събира най-много гласове. В 75-о училище в квартала има 5 изборни секции. Но на този вот се отчита изключително ниска избирателна активност.

Според едни - защото е имало много полиция и хората са се притеснили, според други - защото жителите са разочаровани от политиците. 

И в пловдивския квартал "Столипиново" избирателната активност е в пъти по-ниска от вота през април. Но за ДПС гласуват повече от половината гласоподаватели. В Антикорупционния фонд следят рисковите секции.

"През ноември наблюдаваме 57% за ДПС в тази секция, същевременно партията отбелязва 1,5% в областта", обясни анализаторът към Антикорупционния фонд Марио Русинов.

В една от секциите във варненския квартал "Максуда" само за няколко месеца сменят пристрастията си от ГЕРБ към ДПС.

"Активността пада, същевременно относителният дял на победителя в секцията скача. Спрямо априлските и юлските избори повече хора са гласували, за сметка на резултата в областта. Има тартори, които държат в зависимост местното население, понякога държат личните им карти", обясни анализаторът.

В ромския квартал във Велико Търново силна подкрепа отново получава ДПС. 

"Чувал съм, че става нещо, но не съм виждал. На някои давали пари, аз не съм взимал", казва местен жител.

В Буковлък край Плевен избирателите също са непостоянни. За четири поредни избора гласуват за ДПС, ГЕРБ, "Има такъв народ" и в неделя отново за ДПС. 

"През април месец тук е имало купен или контролиран вот. Активната работа на МВР е допринесла тази секция да е по-малко рискова за юли и ноември в сравнение с април", уточнява Марио Русинов.

Обикновено най-много аномалии се забелязват в най-бедните райони, където населението е необразовано.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК