"Продължаваме промяната" разговаря с ДБ, ИТН и БСП за кабинет, ясни са "червените линии"

Ще бъдат съставени експертни групи, в които да се говори за политики, а не за постове

16.11.2021 | 13:56 Редактор: Жаклина Иванова

Без губене на време от "Продължаваме промяната" започнаха преговорите за съставяне на правителство. Още на първия ден след вота телефонни разговори са проведени с лидерите на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Политическите совалки ще бъдат на експертно ниво, обявиха от щаба на "Продължаваме промяната". 

"Време е да започнем да говорим по политики с експертите на всяка от силите. Разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало", съобщиха от партията.

 

Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова обяви, че въпреки трусовете в левицата, разговори с "Продължаваме промяната" ще има. 

"Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев с покана за преговори. Уточняваме как ще се срещнем, първо ще сложим ан масата програмата си, ще търсим обединение", категорична беше Нинова.

Готови на разговори са и от партия "Възраждане", но при условия.

На този етап първата основна задача пред евентуалното ново правителство ще бъде насочена към съдебната реформа, категорични са от "Продължаваме промяната". Сред приоритетите им ще бъде смяната на главния прокурор и председателя на КПКОМПИ. А анализаторите са категорични – преговорите ще са трудни, но сполучливи.

"Ще бъдат тежки преговорите, защото има някакви партийни съображения, които са далеч от съображенията на гражданството", посочи журналистът Асен Агов.

След изборите Петков и Василев категорично заявиха - вратата за преговори към ГЕРБ и ДПС е затворена. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК