Корнелия Нинова хвърли оставка като председател на БСП

До провеждането на партиен конгрес остава лидер на социалистите

16.11.2021 | 12:45 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка! Това стана след разочароващото представяне на левицата на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември.

Новината съобщи самата Нинова на брифинг в централата на партията. Тя посочи директно причината - "катастрофалните изборни резултати". БСП получи малко над 10% след вота в неделя и се оказа четвърта политическа сила, с минимална преднина пред петата - "Има такъв народ".

"Вината е само моя - и тя е, че мълчах в името на партията, когато трябваше да казвам истината. Давам си сметка, че поемам вината за всичко, но знам и какво ни очаква. Имаме да решаваме два въпроса - мандат за преговори за съставяне на правителство и избор на следващ председател. Свикваме заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори на съставяне на правителство и да бъде свикано провеждане на конгрес, който да констатира моята оставка", заяви Нинова.

Тя подчерта, че БСП е партия на ред и правила, а според устава на партията подадената оставка трябва да бъде констатирана от конгрес. До провеждането му, вероятно през януари, Нинова остава председател на социалистите.

"Дотогава провеждаме сериозни разговори за съставяне на правителство и извеждане на България от кризата", каза още лидерът на БСП.

Нинова определи като абсолютна изненада факта, че оставката ѝ е искана не само от съпартийците ѝ, но и от говорителя на служебния кабинет Антон Кутев, както и от част от хората в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент.

"На тези две структури предлагам да не инженерстват в БСП", настоя Нинова.

Тя бе избрана през 2016 г., когато събра най-голяма подкрепа срещу тогавашния лидер на социалистите - Михаил Миков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
3
0 rate up comment rate down comment 0
НФ
преди 2 години
Изборите бяха 100 процента манипулирани. Не може всички агенции и екзитполове да не познаят. Машиникитеееееееееее изядоха главите на неудобните на Радев Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Топ
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 0
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY!
преди 2 години
Некои настоящи, бъдещи и дрти стари коммуняги ще си отдъхнат и ще рекат: "Крайно време беше", но УВИ, всяка подобна стъпка е ОКончателно и безвъзвратно закъсняла, щото мн.добре се виде, че от кУрнелиЯта капитан на кораб не стаа и тая ги докара до туй тежко дередже, в което пропадна левашката им партия на червените юнаци тука. Сигнализирай за неуместен коментар