Търсят ли българите спасители в лицето на новите политически играчи?

Коментар на Искра Ангелова, проф. Анна Кръстева и Петьо Блъсков

14.11.2021 | 23:07 Редактор: Теодора Патронова

Каква ще бъде формулата на властта, след като вече са ясни резултатите от изборите?

"Става все по-заплетен този трилър с елементи с хорър. Аз съм изключително недоволна от ниската избирателна активност. Ние от много години очакваме да има нови играчи на това поле. За първи път в тези два последни парламента видяхме такива хора", коментира журналистът Искра Ангелова в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

"Много е важно политическите актьори и лидери най-сетне да спрат да говорят "аз". Екзистенциалните преживявания на нашите лидери след три избора вече престават тотално да вълнуват българските граждани. Българските граждани направиха дълбоки, радикални, политически иновации. Политическата сцена днес е радикално различна от политическата сцена само преди година. За една година бяха създадени три нови партии. Гражданите отправят към всички тях едно единствено ясно и категорично послание - искаме промяна, но не искаме спасител. Искаме промяна, искаме от вас политическа зрялост", заяви политологът проф. Анна Кръстева. 

"Резултатите от тези избори са естествен финал от покушението над българската демокрация, която беше извършвана в продължение на шест месеца от април насам. В нашата Конституция пише, че България е парламентарна република. Шест месеца ние сме президентска република. Шест месеца президентът контролира едно правителство, което се скъсва да лъже. Това показва, че това е съзнателно подготвена игра да стигнем до този резултат. Това е много тъжно", каза журналистът Петьо Блъсков. 

Той добави, че е съмнително дали ще има правителство, но ако трябва да има - трябва някой да преглътне егото си

"Изненадата по-скоро беше, че малко намаля интересът към президентския вот, което може да се интерпретира. Това е, защото макар и малко, нарасна интересът към парламентарната демокрация. Започна да става по-интересно там. Така че интересното на президентските избори очакваме да започне сега да се случва. Как ще се преначертаят коалициите и това ще бъде и една репетиция за евентуална формула на властта. За едни партии изборът ще бъде относително лесен, те още отначало го декларираха. Има други партии, за които изборът ще е съдбовен", поясни проф. Кръстева. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК