Нейнски: Не трябва да има полово разделение по отношение на лидерството

Политологът доц. Таня Буруджиева добави, че трябва да преборим стереотипите

14.11.2021 | 12:27 Редактор: Теодора Патронова

В надпреварата за вицепрезидентския пост на тези избори се включиха много жени. Такъв интерес досега не е имало. Това е показател за нещо друго - променя се начинът, по който много хора гледат на жените в политиката. 

"Аз съм убедена, че жените в България отдавна са доказали, че могат да бъдат на много високи позиции и да взимат управленски решения. Специално за президентския пост моето впечатление е, че все още не сме последователи на опита в другите държави да има жена, която да бъде на първия пост, а по-скоро в президентските двойки се търси баланс. Дали ще бъде политическото влияние на вицепрезидента или фактът, че ще бъде дама, което винаги звучи по-балансирано", коментира политологът доц. Таня Буруджиева в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие". 

"Винаги съм разсъждавала в посока на това, че по отношение на лидерството не трябва да има полово разделение. Сега идва времето, в което ние трябва да търсим начини, в които да поканим или да мотивираме да има повече женско присъствие. Самата идея да създадем повече условия за повече жени показва едно известно пренебрежително отношение към жените. Жените и мъжете лидери имат сходни качества, независимо от пола си. Всъщност това, с което трябва да се преборим, са стереотипите. По-скоро, клишетата по отношение на жените. В българската политика и бизнес жените отдавна присъстват и то по един много категоричен начин", заяви бившият министър на външните работи Надежда Нейнски. 

По думите ѝ, когато говорим за лидерство, ние не би трябвало да говорим за позиции, а за лидерски качества. 

"Жената има един природно вменен дълг по отношение на децата ѝ. Най-големият проблем е в това как тя ще намери баланс между ролята си на майка и на лидер. И двете изискват пълно отдаване. Две неща, на които искаш да бъдеш пълно отдаден, много е трудно да бъдат съвместени, но не невъзможно, разбира се. Светът се променя и съвременният свят дава повече възможности за изява на жените", каза Нейнски. 

"Няма джендър разделение в политиката. Жените до голяма степен взимат решенията и умеят да накарат другите да се съгласят да ги последват. Разкъсването на стереотипите може би трябва да започне от великата фраза, че до всеки велик лидер има една велика жена", подчерта доц. Буруджиева. 

Политологът обясни, че се слага на мястото на председател на Народното събрание жена, защото ако се сложи някой от спорещите за върховната си роля на лидери мъже, ще се дисбалансира тяхната битка. 

"Нямаме мотив все още като граждани да заложим точно на жената не като допълнение, не като балансираща битката между мъжете. Тоест не в ролята ѝ на жена, а в ролята и на политически лидер и водач. Все още нямаме такова виждане. Но те и другите нации нямат такова виждане", поясни доц. Буруджиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК