В болниците е страшно - умират и неваксинирани медици

Ваксините не предпазват със сигурност да не се заразиш, но спасяват да не умреш, коментира бившият здравен министър Мими Виткова

13.11.2021 | 13:59 Редактор: Елеонора Танева

В тежко състояние в Ковид отделенията в страната най-често се приемат неимунизирани.  Основният резултат от "зеления сертификат" е увеличаване на желаещите да се ваксинират. Въпреки това България остава на последните места в Европа по брой имунизирани срещу Ковид-19. Причината според кардиолога проф. Иво Петров е в липсата на информационна кампания.

"Не можеш да оставиш на човек, който не е информиран, да вземе правилното решение дори за себе си. При тази вълна виждаме гигантската разлика в данните за заболеваемост и смъртност в страните с висока степен на ваксинация и България", коментира кардиологът.

На същото мнение е и бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

"Трябва да споделим с населението ефекта от ваксините. Например, че ваксините не предпазват със сигурност да не се заразиш, но спасяват да не умреш. Ние сме страната с най-ниско ваксинационно покритие и най-висока смъртност", заяви д-р Виткова.

Това поставя България на челни места в Европа. А причините са комплексни.

"Първо мерките не се спазват, няма санкции, проблемът е и в здравната система. Пациентите с Ковид-19 постъпват късно за лечение и извън болничната помощ не се включва активно в наблюдението на тези болни", уточнява бившият здравен министър.

А в болницата, където работи кардиологът д-р Петров, Ковид отделението е препълнено. В най-тежко състояние са неваксинираните.

"От 9 интензивни легла, имаме 11 пациенти. И отделението е абсолютно пълно. За голямо съжаление единственият наш колега, който беше неваксиниран, почина. Имаме и колежка неваксинирана, която е интубирана", сподели медикът.

И уточнява, че не трябва да се доверяваме, че сме защитени от вируса, ако имаме много антитела.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 2
Хм ...
преди 2 години
В БГ 3800 починали на милион от ковид-19. Втори в света по смъртност и първи в Европа. Всеки ден си отиват по 170 човека от ковид в България... а някой коментират грешки в записването, други коментират колко много били 7% тежки случай в Израел ама и ваксинирани... Само дето в израел са 800 на милион починали от ковид, а не 3800 ... И в Израел напоследък си отиват по 4 на ден средно а не по 170 на ден средно ... Мозъчни операции да са ви правили с тежки странични ефекти случайно напоследъ ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 3
Ken
преди 2 години
"Не можеш да оставиш на човек, който не е информиран, да вземе правилното решение дори за себе си." Кой определя, кое решение е правилно ? Този който записва починало в катастрофа момче за жертва на COVID ли ? Защото така "падало" менюто на компютъра. Някой от "просветените" ще се извини ли за гафа ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 3
ефективност
преди 2 години
"Ваксините не предпазват със сигурност да не се заразиш, но спасяват да не умреш, коментира бившият здравен министър Мими Виткова" - Това също не е вярно. Умират и ваксинирани. А в Израел 7% от тежките случаи на КОВИД в болниците са при хора с трета доза ( по публикации на Дойче Веле)! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 2 години
ми да се се ваксинирали-кой им е виновен? Сигнализирай за неуместен коментар