Рашков: Свидетели сме на криминална активност на главно две политически партии

От МВР, съобщиха, че за изборни нарушения са задържани 38 души

12.11.2021 | 17:33 Редактор: Искра Ангелова

Два дни преди вота в неделя и днес акции и арести срещу търговията с гласове. От МВР, съобщиха, че за изборни нарушения са задържани 38 души, образувани са 108 досъдебни производства и са съставени над 2000 предупредителни протокола.

Прокуратурата обяви, че наблюдава 369 преписки и 97 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. В ранния следобед камионите с машините за гласуване тръгнаха из страната. МВР ще охранява общо 309 лъча, а по думите на вътрешния министър машините са под охрана и никой няма достъп до тях. Предстоящите избори отново станаха повод за взаимни обвинения между настоящите и бившите управляващи.

"За съжаление, сме свидетели на такава криминална активност на главно две политически партии у нас - ГЕРБ и ДПС. Така искат да заемат властови позиции някои наши политици - чрез извършването на престъпления", подчерта министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет, по-конкретно се казва Бойко Рашков, който раздава 650 лв. на възложителите на своето министерство", отсече Даниел Митов от ГЕРБ.

Темата за машините за гласуване и днес стана повод за нападки. 

"Обстоятелството, че "Сиела Норма" е закупила и внесла други машини, е бизнес на "Сиела", а не на държавата. Те са в друг склад и "Сиела" се грижи за тяхното опазване. Не сме констатирали сериозно нарушение на изборния процес. Не знам защо се всява паника от партия ГЕРБ, може би като отговор на разкритията във връзка със строителството на АМ "Хемус", допълни Рашков.

"Да се публикуват от ЦИК имената на всички, които са имали достъп до складовете с машините, да се направи списък с всички имена на хора, които са имали достъп до избирателния процес, да се публикуват всички серийни номера на машините, на които ще се гласува! Да се публикуват всички серийни номера и на машините, на които няма да се гласува, а ще останат на склад, да се проследи пътят на машините", призова Томислав Дончев от ГЕРБ.

Вътрешният министър посочи и схемата, по която се осигуряват средствата. 

"Това става с асфалтовата сага в България. Не само, разбира се, свързана с магистрала "Хемус", а и с други подобни обекти. Язовирите - кражбата на века", категоричен бе Рашков.

И припомни казуса с авансово раздадените милиони за озеленяване на бъдещи участъци от магистрала "Хемус", за които обяснение трябва да даде бившият директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК