Янев гарантира честни избори, Радев зове българите да санкционират лъжата

"Изборите са възможност за предопределяне на бъдещето", заяви президентът

12.11.2021 | 13:34 Редактор: Жаклина Иванова

В навечерието на изборите 2 в 1 президентът Румен Радев отправи обръщение към нацията. В кратката си реч той призова хората да излязат и да гласуват. А служебният министър Стефан Янев увери, че вотът няма да бъде опорочен.

"Изборите са възможност за предопределяне на бъдещето", заяви президентът.

"Мнозина не гласуват, защото се страхуват да не бъдат излъгани, но изборите са тъкмо обратното – възможност да санкционирате лъжата, да санкционирате онези, който бъркат в джоба ви, които ограбват бъдещето ви. Да посочите хората, които ще дадат моралния облик на властта, да зададете посоката, в която искате да се развива България. На изборите гражданинът е арбитърът", изтъкна държавният глава.

Машинният вот няма да бъде манипулиран, категоричен е служебният министър-председател.

"Цялото това говорене за допълнителни машини, които биват откривани, съхранявани неправилно, за които някои хора смятат, че не са достатъчно съдържателни и точни, е по-скоро спекулация, чиято цел е да демотивира някои граждани да гласуват", убеден е Янев.

А целта на спецакциите в последните дни била да се намали до минимум купеният и кооперативният вот. Действията на вътрешния министър Бойко Рашков, Янев коментира така:

"Неговото говорене в този смисъл за някои хора може да бъде прекалено остро, прекалено откровено и да бъде определено като говорене с компромати. Дали това е така или не е, нека преценяват хората".

Според него за влошената икономическа среда и тежката демографска криза е виновна корупцията. Той разкри, че за 6-те месеца на управление почти всички министерства са подали сигнали за нередности към прокуратурата.

"Само в едно министерство има над 60 такива сигнала, изпратени към прокуратурата. От работата на разследващите органи и работата на съдебната система зависи кога и как ще има и какъв тип осъдени, дали ще бъдат политици или неполитици, зависи от качествата на този съдебен процес", категоричен е Янев.

Служебният премиер подчерта, че е готов да остане в политиката и след тези избори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК