Избори - трето действие: Гласуваме за новите 240 депутати и за президент

Регистрираните кандидати за народни представители са 5067

14.11.2021 | 06:15 Редактор: Жаклина Иванова
Избори - трето действие: Гласуваме за новите 240 депутати и за президент

Избираме новите 240 народни представители. На вота 2 в 1 гласуваме и за новия президент, който ще остане на "Дондуков" 2 през следващите 5 години.  

Вотът за 47-ото НС е трети за 2021 г., след като трите проучвателни мандата – на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и БСП, бяха върнати на президента Румен Радев.

След последните избори, които бяха на 11 юли, не беше съставено правителство. Така държавният глава насрочи за 14 ноември избори 2 в 1.

5067 са регистрираните кандидати в изборите за народни представители, които се борят за място в НС. 23 кандидат-президентски двойки ще се впуснат в надпреварата за президент и вицепрезидент.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но не се предвиждат санкции за негласуване. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

За президент, вицепрезиденти и за депутати могат да гласуват българите зад граница. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751.

Последните проучвания на социологическите агенции показват, че на тези избори битката ще е за второто място. Всички изследвания отреждат победата на ГЕРБ.

Румен Радев е посочван като фаворит на българите за президент, но вероятността да спечели още на първия тур е малка. Прогнозите са, че вероятно на балотажа ще се изправи срещу Анастас Герджиков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК