МРРБ: Държавата е платила близо 600 млн. лв. повече за пътни ремонти у нас

Регионалното министерство разкри нова схема за злоупотреби

09.11.2021 | 19:53 Редактор: Жаклина Иванова

Регионалното министерство разкри нова схема за злоупотреби. Близо 600 милиона лева повече е платила държавата за ремонт на републиканската пътна мрежа. Голяма част от ремонтите у нас са извършвани като текущи, а не като основни. Така цената се е увеличила повече от два пъти, разкриват от ресорното министерство.

"Подмяна на основен ремонт с текущ ремонт, при която се получава неколкократно оскъпяване на строителството", заяви министърът на регионалното благоустройство Виолета Комитова.

"2,6 пъти е оскъпена цената на строителството", каза директорът на ДНСК Влади Калинов.

"Цялата тази история между текущ и основен ремонт, освен че нарушава закона и не дава гаранция, накрая ни струва и по-скъпо", уточни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков.

Оскъпен с над 100 милиона лева е и ремонтът на отсечката Чирпан-Стара Загора на АМ "Тракия". Така, ако през 2018 година стойността на проекта е била 95 милиона лева, то тази година държавата е платила 207 милиона лева.

За да се избегнат подобни злоупотреби, служебният министър призова основните ремонти да се осъществяват с обществени поръчки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК