Пациент скочи от тераса: Истерията около Ковид е предпоставка за самоубийства?

Младият мъж е категоричен, че тежкото боледуване на тялото води и до тежки емоционални сривове

09.11.2021 | 19:42 Редактор: Здравко Черкезов

Болен от Ковид-19 скочи от терасата на реанимацията в Благоевград. 59-годишния мъж внезапно станал от леглото, запътил се към балкона и паднал в храстите. Според психолози истерията около Ковид-19, както и тежкото протичане на болестта са предпоставка за депресия и опити за самоубийства.

Преди дни 59-годишният мъж постъпва в болницата в Благоевград в средно тежко състояние заедно със съпругата си. Настаняват го в отделението по реанимация. Миналата нощ обаче рязко сваля кислородната си маска и изскача навън през балкона. Постъпката му провокира специалистите да търсят отговори на причините.

"Естествено тук можем да говорим само и единствено за негативно влияние. На огромния страх, който се преекспонира непрекъснато по медиите, плаши хората до неузнаваемост и самата дистанция, която се наложи – социалната дистанция – доведе до това хората да заживеят един съвършено нов живот, в който социалните контакти се ограничиха максимално. Страхът от проблемите, които настъпиха след появата на вируса, накара хората да се затворят в себе си", коментира психологът Цветелина Хаджиева.

Явор Жерев наскоро преборва Ковид-19.

"На четвъртия, петия ден, се почувствах много зле от самия вирус. Удари ме абсолютно навсякъде по тялото, физически, като всеки един ден удряше различен орган в мене. Стигна до бъбреци, до бели дробове, мускули, глава, главоболие изпитвах два дена и разбира се, около 5 ден не се почувствах добре емоционално и бях на границата да рухна", сподели той.

Младият мъж е категоричен, че тежкото боледуване на тялото води и до тежки емоционални сривове.

"В този момент човек трябва да бъде много здрав, не само физически, а и психически, защото аз подцених ситуацията, признавам си, и разчитах на това, че съм млад, здрав физически", призна Явор. 

Психологът Цветелина Хаджиева е категорична, че в подобна ситуация човек губи смисъл и той би могъл да посегне на живота и здравето си.

"Човек не бива да се поддава на страха, а трябва да излезе срещу него. Това, което препоръчвам на хората, е да се опитат да се префокусират в по-позитивен поглед върху ситуацията. Какво имам предвид – да не се затварят, да излизат колкото се може повече навън, да не прекъсват така рязко социалните си контакти", съветва Хаджиева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК