Бездомни са причинили пожара в "Син Сити"? Минеков подозира умишлен палеж

Той ще поиска тя да бъде отнета от сегашния ѝ собственик

09.11.2021 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Пожар горя в центъра на София. Запали се емблематичната сграда на бившето кино "Възраждане".

Около 7 часа сутринта сградата на бившето кино "Възраждане" избухва в пламъци, а булевард "Христо Ботев" е силно задимен. Към мястото летят 10 пожарни.

"Основната задача на пожарната беше да хванем горенето в заварените граници и да ограничим неговото разрастване в посока жилищните кооперации. Огънят е тръгнал от покрива на бившата дискотека", каза старши комисар Веселин Гетов, директор на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Предположенията са, че бездомни, нанесли се в сградата, са причинили пожара. Хората, които работят в района, казват, че сградата е неохраняема и може лесно да се влезе в нея.

"Винаги влизат и излизат хора, така че не се знае кой е влязъл. Бездомници или наркомани", каза една от живущите там.

Според министъра на културата обаче подпалването на сградата - културен паметник не е случайно и ще поиска тя да бъде отнета от сегашния ѝ собственик.

"Това е схемата как да унищожим паметник на културата. Това са паметници с определен статут в Министерството. Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се обявява сградата за негодна, и строите хотел на 28 етажа. Това беше на "Скобелев", това беше на "Патриарх Евтимий". Това се случва и тук, това се случи в Пловдив със складовете - "винаги има един клошар". Само че нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар?", попита Минеков.

Това не е първият инцидент в сградата, която е паметник на културата. През 2017 в бившата дискотека "Син Сити" отново бе избухнал пожар.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК