Минеков с остра позиция за пожара в "Син Сити", иска промяна в закона

"Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство", заяви той

09.11.2021 | 12:25 Редактор: Теодора Патронова
Минеков с остра позиция за пожара в

Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция по повод пожара в бившето кино "Възраждане" със статут на архитектурно-строителен паметник на културата

"Възмутен съм от това, че за пореден път една прекрасна сграда, която носи част от нашата обща история, пада жертва на лошото законодателство. Още повече, че подобно на Тютюневите складове в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна, и тук имаме опасен рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство", посочи проф. Минеков.

Той веднага направи инспекция на мястото на инцидента. 

"Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, заяви министърът.

По думите му никога не е била потърсена ясна отговорност от собствениците на тези сгради – недвижими културни ценности, паметници на културата. 

Минеков изказа огромна благодарност на пожарникарите, които направиха всичко по силите си да намалят щетите. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК