Овладян е пожарът в бившата дискотека "Син Сити"

Емблематичната сграда бе оставена да се саморазрушава

09.11.2021 | 10:25 Редактор: Теодора Патронова

Овладян е пожарът в сградата на бившето кино "Възраждане" в София, съобщиха от пожарната. Продължават доизгасителните действия, както и разчистването след пожара.

Огънят пламна малко след 7:00 ч. тази сутрин, сградата е необитаема, но въпреки това предположенията са, че нанесли се хора в нея са причина за пожара. При пожара няма пострадали, съобщава БТА.

Сградата на бившия театър "Ренесанс", по-късно известна и като кино "Възраждане", както и Профсъюзен дом на културата "Г. Димитров", е построена през 1900 г. 

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от "национално значение", е преразгледан и променен на най-ниската категория "паметници за сведение", което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Емблематичната сграда с оригиналната червена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново има пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години