Николай Павлов, Булгаргаз:За всички клиенти на "Булгаргаз" цената ще бъде еднаква

"Газпром" държи около 30-40% от газовия пазар в Европа", заяви изп. директор

08.11.2021 | 16:25 Редактор: Таня Харизанова

"Булгаргаз" ценообразува съгласно Наредба 2 за регулиране на цените и по тях продаваме на своите клиенти. "На първо число подаваме заявление за утвърждаване на цената на природния газ за съответния месец, като се отразяват отчетните информации за петрония компонент, хъбовия компонент и курса долар-евро на ЕЦБ. Към първо число нямахме потвърждение от "Газпорм", че можем да ползваме значително по-евтините количества и дадохме заявление, в което те не бяха включени. Малко по-късно получихме потвърждение, че могат да бъдат използвани и съответно информирахме КЕВР и направихме корекция. За всички клиенти на "Булгаргаз" цената ще бъде еднаква (93,19 лева)".

Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"През 2020 година започна пандемията и бяха обявени извънредни мерки. Хората останаха по домовете си, потреблението спадна драстично и това доведе до свръхизлишък на количества втечнен природен газ от Азия, а тези количества дойдоха в Европа и заляха пазара. През юни и юли бяха отбелязани рекордно ниски нива на петрола и природния газ", припомня той.

По думите му "Булгаргаз" не успя да изпълни договорните си задължения за покупка на количества газ по определени цени към "Газпром". "Търсехме начин тези количества да бъдат уредени. По стечение на обстоятелствата се оказа, че тези количества са изключително изгодни. Успяхме да ги уредим в края на октомври и началото на ноември", заяви Павлов.

След като привършат тези количества ще се ценообразува по предложената за утвърждаване от КЕВР цена.

Количества, добиви, цени

Миналата година в Европа газохранилищата бяха източени заради продължителната зима и в един момент лошото планиране доведе до там, че количествата LNG се насочваха към Азия, защото предлагаха по-високи цени. "В момента у нас няма недостиг на природен газ и цените са вероятно едни от нас-ниските в целия ЕС", коментира Павлов.

По думите му очакванията на всички потребители и доставчици са били цените да се задържат на това ниво от миналата година, но бяха неприятно изненадани. От там се създаде и този недостиг в Европа и газовата криза.

"Газпром" изпълнява договорите си. Това, че не доставя над договорените количества очевидно също е проблем и води до покачване на цените. "Газпром" държи около 30-40% от газовия пазар в Европа", заяви той.

До колко азерския газ може да бъде алтернатива?

"Тук става въпрос за количества от 1 милиард кубични метра на година. Доставките трябваше да се извършват по газовата връзка, която не е изградена и това е съгласно договора. Азерския доставчик няма задължение да доставя на друг газопровод и на същите условия. Бяхме принудени да влезем в преговори и да избегнем санкции", коментира Павлов.

Финансовото състояние на "Булгаргаз"

По думите му в момента финансовото състояние на "Булгаргаз" е отлично.

"Само преди седем години компанията имаше 160 милиона задължения към НАП, необслужвани кредити и никаква ликвидност и компанията беше "на колене". След 2015 година положихме усилия за изплащане на всички задължения. По отношение на най-големия клиент на "Булгаргаз" - "Топлофикация" потребява около 30% от природния газ, който "Булгаргаз" продава. За съжаление "Топлофикация" има задължения всяка година и се налага БЕХ да подпомага финансово като погасява дълга и", заяви Павлов.

Какви са прогнозите за търсенето на газ в България?

Тази година има много високо потребление на природен газ, спрямо миналата.

"Има сериозен ръст на продажбите. За миналата година имаме продажби от 2,4 милиарда кубични метра само за деветмесечието т.е. имаме ръст от 40% на продажбите. Те се дължат и на по-конкурентната цена на "Булгаргаз", смята той.

Цялото интервю гледайте във видеото!