Той е мюсюлманин, но гради православни храмове у нас

Турхут Исмаил мечтае да вдигне църква върху мост в карнобатското село Венец

08.11.2021 | 19:43 Редактор: Здравко Черкезов

Следва история за вярата, която не чертае граници. Мюсюлманин мечтае да вдигне църква върху мост у нас. 

Bulgaria ON AIR за пръв път се срещна с Турхут Исмаил преди пет години, когато етническият турчин възстанови църквата в родното си село Искра.

Той е мюсюлманин, но гради православни храмове. Вече седем. Повечето от тях са паметници на културата. Вдигна от руините църквата в родното си село Искра и продължи да съгражда.

"Покрай тази църква в моето село се запознах с Божидар Димитров, професора, а от него вече тръгна искрата. Като вляза в храм, независимо дали е църква, дали е синагога , дали е джамия, пространство, уединението, зареждаш се вътре с енергия", сподели Турхут.

Наскоро е ремонтирал и реставрирал и църквата в Жеравна, която е построена през 1834 г. 

"Как един изповядващ исляма да дойде и да каже, "Аз искам да направя този храм!" Буквално усещах, че той изпитваше една болка към нещата, свързани с това културно наследство, което ни е оставено", каза ставрофорен иконом Димитър Сотиров от Котленската епархия. 

Сега Турхут мечтае да вдигне още един храм – в карнобатското село Венец. 

"Църква върху мост със стъклен под. Свещеникът като служи, даже и водата под него ще минава. Както Кольо Фичето е направил покрития мост", обясни той.

Турхут има четири дъщери. Гледа с надежда към поредните избори, защото иска да им завещае друга България. 

"Сплотена, единна, не така разединена. Божидар Димитров хората ги делеше на такива, които обичат родината си и които не я обичат. Не по религия, етнос…", разказа той. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК