Уникална църква в Силистренско тъне в разруха, търсят пари за ремонта ѝ

Отец Стефан стопанисва храма отскоро, но лошото състояние на храма не му дава покой

12.05.2021 | 14:10 Редактор: Здравко Черкезов

От години храмът "Свето Възнесение Господне" в силистренското село Искра тъне в разруха. Средства за ремонт обаче няма. Църквата е една от най-големите в Североизточна България.

Храмът "Свето Възнесение Господне" е изграден през 1926 г. Заради войните строежът продължил повече от 10 години.

Трикуполната базилика е сред най-красивите в региона. Изградена е по каноните на византийските църкви, а акустиката в храма е уникална. 

"Там гласовете ни звучаха по един начин, тук звучат по друг начин. А вътре в олтара и да шепнете, все едно говорите на висок глас. Това е нещо уникално", сподели отец Стефан Димитров.

Отец Стефан стопанисва църквата отскоро, но лошото състояние на храма не му дава покой. 

"Като поех преди 2 седмици село Искра като енория, взех иконите от тук, защото тази влага е започнала да ги разрушава, тъй наречените царски икони. Прибрах ги на сигурно, на сухо място, с надеждата да даде Господ да можем да я възстановим, защото е прекрасна", разказа отецът.

Днес голяма част от жителите на село Искра са мюсюлмани, но всички се вълнуват за рушащата се църква. 

"Всевишният е един. Дали сме мюсюлмани или православни християни, всеки има нужда от божия закрила. За мен е кощунство нещо, което е изградено преди 100 години, с много труд и оскъдни средства на хора, в днешно време да се руши", заяви кметът на село Искра Вилдан Мемиш. 

За ремонта на църквата са необходими около 1 млн. лв. Отец Стефан и местните хора все пак се надяват, че ще се намерят благодетели, които да подадат ръка и да я спасят храма.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК