България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доброволците от храм "Св. Георги" мечтаят за "камионче за топла храна"

"За него са събрани 2 200 лв., а са необходими още около 17 800 лв.", каза иподякон Деян Петров

04.05.2021 | 08:15 Редактор: Искра Ангелова

Преди повече от година доброволците от храм "Св. Георги" в Александровска болница раздават топла храна на нуждаещите се. Акцията започва с първия локдаун, но тя не спира и днес. Цяла година те се грижат за всички изпаднали в нужда. 

"Това, което започнахме, беше преди повече от година и половина. Идеята беше да посещаваме болни хора. Когато пандемията удари - това се оказа трудно, с оглед опазване на хората. Тогава на Благовещение започнахме да разнасяме храна по домовете, да пазаруваме за хора в нужда и към момента над 1 300 души получават храна, благодарение на мнозина, които подкрепят идеята", каза иподякон Деян Петров в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че те раздават храна, която е пакетирана.

"Тя е студена. Ако имаме камионче с кухня - ще можем на място да я подгряваме, да готвим. Голяма част от хората, които получават храната, живеят на улицата, някои от тях са самотни. Те са и гладни, но сърцето гладува много по-болезнено от тялото", допълни иподякон Петров пред Bulgaria ON AIR.

За "камиончето" са събрани 2 200 лв., а са необходими още около 17 800 лв.

А сред доброволците има и деца.

"Това е един малък жест, но означава много. Сред доброволците имаме програмисти, адвокати, счетоводители, хора на изкуството, но по-важното е, че те са еднакви в това, че могат да забележат човека отсреща и да се протегнат към него", подчерта иподяконът.

И добави, че във Facebook има страница на параклиса "Св. Георги" в "Александровска болница". Той е отворен всеки ден от 10:00 до 16:00 ч.

Иподякон Деян Петров каза, че всеки вторник, петък и неделя от 18:00 ч. на метрото на "Александровска" се раздава храна, а всеки, който иска да се включи - е добре дошъл. И е категоричен, че това, което правят всеки, осмисля живота им. А най-голямото дарение получават от напълно непознат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК