Доц. Инджов: "Зеленият сертификат" работи - стимулира ваксинирането и отговорността

"Здравните власти закъсняха с въвеждането му", посочи той

05.11.2021 | 21:33 Редактор: Жаклина Иванова

Ефективни ли са мерките срещу разпространението на Ковид-19 у нас?

"Здравните власти закъсняха с въвеждането на "зеления сертификат". Това е възможно най-добрата, оптимална и работеща мярка. От една страна, стимулира ваксинирането, от друга страна - отговорността на хората. На трето място - държавата все пак не е затворена. "Зеленият сертификат" лека-полека започва да действа", посочи политологът доц. Иво Инджов в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира и причините защо у нас няма дори опит за кандидат-президентски дебат.

"Българинът е достатъчно информиран за намеренията на отделните политически сили, ако говорим за парламентарните избори, както и за основните участници в президентската надпревара. Сред някои от претендентите за поста президент забелязвам враждебно отношение към опонентите. Визирам безпринципните нападки на Лозан Панов спрямо президента Радев", уточни Инджов.

Според него това не се различава от "циничните изказвания на Бойко Борисов", който нарича Радев "българоубиец".

"Публична тайна е, че кандидатурата на Герджиков е благословена от Борисов и ГЕРБ. Той няма ясен приоритет в кампанията си. Може би, затова не се получава дебат", смята събеседникът.

По думите му от дебатите има смисъл, когато има какво да се дебатира, а няма само и единствено голи нападки и заяждания.

"Въпрос на политическа и медийна култура е. Очевидно трябва да мине време, за да узреят нещата в България, така че един дебат в навечерието на изборите да си е в реда на нещата", уточни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Инджов подчерта, че е възможно да има победител на първи тур.

"Възможно е да има победител на първи тур, ако има достатъчно добра избирателна активност. Не трябва да изключваме вероятността за балотаж. И в двете опции има един безспорен фаворит - сегашният президент Румен Радев", категоричен е той.

Политологът не подмина и проблема с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Президентът не е знаел за този проблем с гражданството на Кирил Петков. Петков е подписал декларация и на практика го е подвел. Той обаче се справи блестящо с ролята си на служебен министър", заяви той

Според него Кирил Петков и Асен Василев се ползват с много висока степен на одобрение сред българските граждани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК