Кухите фирми, "прали парите" за "Хемус", са на криминално проявени и неграмотни

За лот 5 на АМ "Хемус" държавното дружество "Автомагистрали" отпуска близо 90 млн. лв.

05.11.2021 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Милиони, платени авансово за строителството на лот 5 на магистрала "Хемус", са минали през кухи фирми, изтеглени в брой и изнесени в чували и сакове. Разкритията направиха от МВР и службите след акцията, която започна в строителния сектор. По случая вече се самозезира прокуратурата.

За лот 5 на АМ "Хемус" държавното дружество "Автомагистрали" отпуска близо 90 млн. лв.

"Водно строителство Благоевград" АД е получило 84 108 000 лв.", каза директорът на Националната полиция Станимир Станев.

Дружеството е избрано без обществена поръчка, а обектът няма разрешение за строеж. Парите не отиват за строителство, а в друга фирма - буфер. 

"Тази буферна фирма има цел да прекъсне връзката с търговските дружества, подписали договора с "Автомагистрали" и крайните изпълнители", коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Пътят на парите продължава към новосъздадени дружества.

"Регистрирани са на социално слаби, ниско грамотни лица, криминално проявени", допълни Тодоров.

Установеният капитал на новите фирми е 2 лв. През тях обаче преминават милиони. Собствениците им упълномощават криминално проявени лица. А оттам парите от всички фирми стигат до един човек.

"Всичките 60 млн. са били изтеглени още в деня на тяхното постъпване. Те са изтеглени на суми около милион, без заявка, в чували и в сакове", коментира още главният секретар на МВР.

"Защо не поставите въпроса на Борисов вярно ли е онова, което е като публична тайна, че от тези средства, които са отпускани към тези фирми, един значителен процент от тези средства са се връщали някъде. Питайте го! Няма как да се напълнят чекмеджетата. Ние нямаме друг министър-председател, който да е сниман с пълни чекмеджета", отсече Рашков.

По време на акцията са претърсени 17 адреса в София, Благоевград, Видин и Монтана. 

От "Водно Строителство Благоевград" АД излязоха с позиция, в която се казва: "По време на събитието бяха направени внушения, оронващи престижа и доброто име на "Водностроителство" АД. Ръководството категорично възразява срещу спрягането на името на компанията в активни мероприятия, които са с предизборни цели."

Те допълват, че, ако се наложи, ще си търсят правата както в българските институции, така и в европейските.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК