Публично-частни партньорства могат да доведат до бързо изграждане на въздушна спешна помощ у нас

В много държави, където има работеща въздушни системи за спешна помощ, те разчитат на публично-частни партньорства, коментира Ставрев

04.11.2021 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева

България разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да закупи медицински хеликоптери, но извън това големият въпрос, който остава нерешен, е как ще се изгради цялостната организация, така че системата да бъде работеща. Към момента страната ни остава единствената в ЕС, която няма въздушна медицинска помощ.

"През годините държавата не намери политическа воля да реши този проблем, до момента причината беше липсата на финансиране. Трябва да се определят приоритетите и управляващите да са наясно колко струва човешкият живот. Не е непременно изграждането на една такава система да струва скъпо. В много държави, където има работеща въздушни системи за спешна помощ, те разчитат на публично-частни партньорства", заяви журналистът Димитър Ставрев в студиото на "Директно".

И добави, че не е задължително парите за хеликоптерите да идват от държавата. 

"Всеки швейцарец плаща по 20 франка на година и може 12 месеца да се възползва от услугата на медицинските хеликоптери", коментира той.

И посочи като работещ вариант за страната ни това да бъде част от застраховката "Живот" и сътрудничество с бизнеса, който може да помогне за осигуряването на подготвени кадри и инфраструктура.

Ако се реши въпросът с финансирането – оттам ще дойде изборната система за машините, които да се купят. Според Ставрев е нормално да има 3 медицински хеликоптера – всеки от тях с по 4-5 човека екипаж. 

А локациите, на които да бъдат позиционирани да са София, Пловдив и Бургас.

"Изборът на европейските държави са хеликоптери с 300 км радиус на действие. Това ще покрие територията и на нашата страна страната", уточни Ставрев.

Ако бъдат осигурени средства, медицински хеликоптери може да имаме до 2-3 години. След това ще започне обучението на екипажите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК