България се надява да има пари от Плана за 6 въздушни линейки

Страната ни е единствената в ЕС без спасителна помощ по въздух

28.10.2021 | 19:45 Редактор: Елеонора Танева

Ако Брюксел одобри предложения от служебното правителство План за устойчивост и развитие, България ще разполага с 6 въздушни линейки и 6 специализирани площадки за тях. До този момент страната ни остава единствената в Европейския съюз без спасителна помощ по въздух.

В същото време сме на челните места по пострадали при катастрофи и получили инфаркти и инсулти, които искат бърза реакция. Освен медицински хеликоптери, България е и единствената на Балканите, която няма летателни апарати в услуга на службите по спасяване и охрана. Планът за възстановяване и устойчивост дава възможност за промяна.

"Преди служебния кабинет въздушната помощ не беше част от Плана и се радвам, че беше допълнено. Предвидени са и пари за 10 нови регионални медицински центъра, които да спомогнат за децентрализацията на медицинската помощ", уточни служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

"Предвидени са 6 локации в страната, така че с времето за реакция и радиуса за действие да може да се покрива този златен час за спасяване на човешки живот", добави президентът Румен Радев.

Все още не е ясно как ще се издържа системата. За момента няма унифициран европейски модел. С изключение на Полша и Словакия, където държавата поема цялата издръжка на въздушните линейки, останалите страни залагат на публично-частно партньорство с фирми, застрахователни дружества и абонаментни такси. Въвеждането на системата за помощ по въздуха най-вероятно ще наложи и промени в законодателството.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК