Експерт: Ще купим медицински хеликоптери, но липсата на пилоти е огромна

"Трябва да създадем работещо държавно предприятие, което да се занимава със спасителните хеликоптери", посочи бизнесменът Мариян Боновски

09.08.2021 | 21:36 Редактор: Жаклина Иванова

Имаме ли готовност за създаване на държавна структура за извънредни ситуации?

"Основното нещо, което би трябвало да направим възможно най-бързо, е да създадем едно работещо държавно предприятие, което да се занимава с всичко, свързано със спасителните хеликоптери. Това са медицинските хеликоптери, хеликоптерите за гасене на пожари". Това заяви бизнесменът Мариян Боновски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства единствено за медицински хеликоптери.

"В този вид, в който е написан Планът, трябва незабавно да се ревизира - по простата причина, че там са заложени едни седем хеликоптера, които можем да прибавим към нашата многобройна колекция от хеликоптери. Най-важното нещо е да се изгради инфраструктурата, да започнат още днес да се обучават пилоти, защото във времето, в което ще дойдат хеликоптерите, ние няма да имаме въобще пилоти", коментира още бизнесменът.

Той добави, че в Европейския съюз няма ограничения колко средства са нужни за подобно финансира. И добави, че ще ни отпуснат толкова средства, колкото са необходими.

"Ние сме написали, че искаме 7 хеликоптера. В същия момент получаваме още един, за когото говорим вече 3 години по програма "Регионален растеж", като никъде не го споменаваме. Ние вземаме средства от едно и също място. Този план ще го погледнат специалисти по тази част. Няма проблем да искаме и за 8 и за 9. Важното е да поискаме, така да се направи, че да работи тази система", подчерта още Боновски пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, което е записано в Плана, той каза, че са посочени 6 хеликоптерни площадки, 6 хеликоптерни бази.

"Средствата, които се искат, са за две хеликоптерни бази. Никъде не се съобщава с какви средства ще направим останалите. Казва се, че искаме да направим 11 хеликоптерни площадки", уточни събеседникът.

Боновски  каза, че средствата, които са необходими за завършена инфраструктура и хеликоптери, са от порядъка на 135 -140 млн. евро. Той е категоричен, че основното нещо, за което трябва да помислим, е обучението на пилоти и персонал.

"Не започнем ли обучението на пилоти веднага, през 2026 година, ще се окаже, че нямаме никого", посочи още бизнесменът.

Боновски посочи, че трябва да има държавно предприятие, което да разполага със специален отдел за гасене на пожари.

"Има европейска програма за спасяване, която дава възможност до максимум 90% финансиране за покупката, за изграждането, за обучението и поддръжката на едно такова звено, което да извършва гасенето на пожари и медицинската евакуация", уточни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Никой
преди 2 години
Ха, бизнесмена ще му препорчам двама пилоти със стаж. В момента карат камиони б Отава. Да плаща нормална заплата и няма нужда да обучава чисто нови камикадзета и да чака 5 години да станат пилоти. А и със сегашния годишен налъот може и никога да не станат изобщо. Да не говорим за специализирана работа като тази. ***, щял да купи хеликоптери. Ами като си толкова ларж, купи си и пилоти, не е трудно. Вадиш 10 бона на месец, и те присттигат на другия ден. Наздраве Сигнализирай за неуместен коментар