ВАС решава ще броим ли разписките от машините за гласуване

Голяма част от представителите на РИК не одобряват идеята

03.11.2021 | 20:07 Редактор: Жаклина Иванова

Седмица преди изборите: Върховният административен съд все още не е излязъл със становище дали и разписките от машините за гласуване ще се броят. Голяма част от представителите на Районните избирателни комисии не одобряват идеята, защото броенето на разписките ще усложни процеса и ще доведе до забавяне.

Повече от 25 години Милена Хинкова отговаря за провеждането на изборите в една от секциите в Русе. Според нея идеята на ЦИК на изборите на 14 ноември да бъдат броени и всички разписки от машината ще доведе до хаос след края на изборния ден.

"Смисълът на машинното гласуване е всичко да стане с машината и отчитането да е по този начин", каза тя.

Ако предложението получи зелена светлина, е възможно да бъде поставен под риск изборният процес, алармират от Асоциация "Прозрачност без граници".

"В момента, въпреки че са похарчени 76 милиона за машини и машинно гласуване, се връщаме към квази, премахване на гласуване", изтъкна изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Ако след дългия изборен ден, се наложи броене на разписките и сравняване с протокола от машината за гласуване, се очакват редица технически грешки и забавяне, категорични са представителите на изборните комисии.

"Ако се броят, ще е по същия начин, както се броят и бюлетините. Ще има забавяне", подчерта Хинкова.

След решението на ЦИК да се броят разписките до ВАС бяха подадени редица жалби. Те са внесени от три политически сили. В четвъртък съдът трябва да каже своето окончателно решение.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК