Доброволец във ВМА: Виждам все по-млади, неваксинирани пациенти

В пика на четвъртата Ковид вълна от болницата отново търсят доброволци в борбата срещу Ковид-19

03.11.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

В пика на четвъртата Ковид вълна от ВМА отново търсят доброволци в борбата срещу Ковид-19. Апелът е към всички студенти по медицина от последните курсовe. А който стане част от екипа на болницата, ще бъде там заедно с Анелия, която вече година е доброволец в лечебното заведение. 

"Когато баща ми се разболя и беше приет в болница - беше много лесно да го реша. Вече го бях изкарала, бях наясно със самия вирус, с протичането му", сподели Анелия Зашева.

Тя е студент по медицина шести курс. В пика на Ковид вълната през ноември миналата година тя става доброволец във ВМА. Казва, че няма момент, в който да не е искала да бъде тук. 

"Разликата, която виждам, е, че сега са много по-млади пациенти, неваксинирани. При ваксинираните, дори да се заразят - протича по-леко, почти безсимптомно, но при неваксинираните пациенти, част от тях са на по 30 години, даже 28, и си протича тежко. И някак си е страшно да видиш човек, който довчера е спортувал, да се задъхва за кислород", допълни тя.

Практиката ѝ в болницата я сблъсква както със смъртта на хора от Ковид-19, така и с такива, които успяват да се възстановят. А това е най-хубавият момент - един лекар да види, когато пациентът му вече е по-добре.

"Имаше един млад пациент, който не беше добре. Тогава тъй като работех първи смени през седмицата, уикендите почивах, в петък той не беше добре и когато се върнах на работа той се беше подобрил. Беше на по-малко кислород. Това изключително много ме зарадва. Това може би е един от моментите, които винаги ще помня", категорична е Анелия.

В момента във ВМА има петима доброволци.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК