Проф. Витанов обясни за пика на четвъртата вълна, смъртността скоро няма да намалее

Здравната система ще устои, прогнозира математикът

03.11.2021 | 17:13 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов обясни за пика на четвъртата вълна, смъртността скоро няма да намалее

Достигнахме върховите стойности за вторичния пик на тази вълна от Ковид-19. Смъртността от коронавирус и в следващите две седмици ще е висока. Това прогнозира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов в своя публикация в профила си във Facebook. 

"Обхватът на заразата се разширява, но вече не е експоненциално. Знаете вече, че като ме питат ще удържи ли здравната система, отговарям: ще устиска. Ще устиска значи, че корабът на здравната система, образно казано, ще вземе завоя при Камен бряг, но ще закачи някоя и друга скала", пише Витанов. И добавя, че здравната система е в състояние на технически и кадрово претоварване. 

Той подчертава, че "свръхтъмночервената зона" не се разширява, но понеже големи области като София и Варна са в нея, може да се стигне до 1000 заболели на 100 000 души за цялата страна.

"С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Като се приберете вкъщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.  Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Пазете се", съветва проф. Витанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК