Ириней Константинов: Театърът е игра на живот и смърт, ще се борим до последно

Няма съществена разлика в посещаемостта на представленията с въвеждането на "зеления сертификат"

26.10.2021 | 21:39 Редактор: Здравко Черкезов

Ще се напълнят ли театрите със "зеления сертификат"? 

"Всички бяхме в очакване как ще бъдем посрещнати с това изискване, как ще дойде публиката. С какво желание, с какво нежелание... Беше интересно. Народът ни не е от подредените, екстраординарните ситуации като че ли ни възбуждат да бъдем по-активни и това засилва желанието ни да се справим", сподели директорът на Театър "София" Ириней Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

От Театър "София" са успели да сключат изгоден договор с лаборатория за тестването на посетители. По думите на Константинов обаче, едва 20-25% е публиката, която влиза – няма съществена разлика в посещаемостта на представленията с въвеждането на "зеления сертификат".

"Дори да отворим всички врати и да кажем – "Заповядайте!" – пак няма да има желаещи. Ходенето на театър е свързано със своеобразно преживяване, с един ритуал. Според мен трябва да свикнем с новите изисквания, че ще има една полева лаборатория, ще мине и ще ти направи тест", посочи той. 

Константинов очаква тежка зима за театрите, тъй като те нямат "никаква енергийна ефективност".

"Топлината през зимата е символична, токът е изразходван в голямо количество заради старата ни техника. Ако досега сме плащали големи суми, сега ще се умножат по три", прогнозира директорът на Театър "София".

Той е категоричен, че театрите до последно ще се борят за оцеляване. И посочи панацея:

"Направи така, че в този труден момент, когато нямаш можеш да реализираш продукцията си пред хора – да можеш да подготвиш за следващо по-свободно време неща, които да покажеш. Да се включиш в битката за оцеляване в едно по-спокойно време."

Според него няма значение пред колко души се играе театър -- и пред двама зрители чудото се случва. Театърът е игра на живот и смърт, подчерта Ириней Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК