Проучване: България е една от най-нещастните страни в света

Финландия за трета поредна година заема първото място

26.10.2021 | 21:15 Редактор: Здравко Черкезов
Проучване: България е една от най-нещастните страни в света

България заема 88-о място сред 104 страни в ново международно проучване на "Галъп", озаглавено "Световен доклад за щастието" (World Happiness Report) – 2018-2020 г.

България (с 5266 точки) е изпреварила Албания (5117) и Северна Македония 5101), които са съответно на 93-то и 94-то място. Турция заема последното 104-то място (4948). Други балкански страни в класацията са: Гърция е на 68-о, Сърбия – на 48-о, Косово – на 33-то, Словения – на 29-о и др.

Страната ни е още по-надолу в класацията в сравнение с миналата година – 56-о място с 5598 точки.

Заключенията на доклада се базират на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Критерият, по който се оценява нивото на щастие на една нация е, както е наречен в доклада, "средната национална оценка на живота".

Тази година екипът изследва ефектите и от Ковид-19 върху качеството на живот на хората. Взимат се предвид психичното здраве, социалното взаимодействие, безопасността на работното място и реакцията на правителството на пандемията.

Финландия за трета поредна година заема първото място за страната с най-щастливи жители с резултат от 7889 точки. Финландия отново изпреварва други нации, когато става дума за фактори като социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, възприятие за корупция и антиутопия.

Втора е Исландия с жители, които се радват на качество на живот (издигайки се от четвърто място през 2020 г.).

Трета е Дания, която пада от второто място, предаде БГНЕС.

Швейцария е четвърта със стабилен и висок БВП, който предлага на своите жители финансова сигурност.

Петорката затваря Нидерландия, дом на много щастливи местни жители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Електра
преди 3 месеца
С Кауна Радеф начело и слугата му ПедеРашков, как да си щастлив... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
IM-A-мен_DrtУАЙТBoY
преди 3 месеца
Видях ги на живо на морето скандинавците + датчаните и холандците и се убедих в тяхното умение да се наслаждават на хубавите неща, които животът им предлага в изобилие; дори и самите пенЦИОНери като хора в напреднала възраст те си се кефеха на приятните емоции и екстри, които им сервираха там - на хубавото ни Черноморие. Изобщо умеят да живеят, да почиват, да релаксират и да се разтоварват на максимум представителите на тези нации, щото чисто и просто им идва от вътре това тяхно умение -"хюге". Сигнализирай за неуместен коментар