България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хипотерапия за щастие: Как конната езда влияе на психиката и здравето на децата?

"Конната езда ни влияе психически. При нея се натоварват всички мускулни групи", сподели треньорът по конна езда Ангелина Асенова

16.08.2021 | 09:44 Редактор: Жаклина Иванова

Животните имат положително влияние върху здравето на човека. Хипотерапията е сред най-популярните методи, а буквалният превод от гръцки език означава "терапия с кон".

"Конната езда влияе психически на организма, защото човек се чувства много силен - преодолява едно такова голямо животно, преодолява и страха си от него. Натоварват се всички мускулни групи", сподели треньорът по конна езда Ангелина Асенова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ има много хора, които се страхуват и трябва първо да преодолеят страха си. А ролята на треньора е изключителна важна, тъй като той трябва да предразположи човека да се отпусне.

"Когато покориш едно такова голямо същество, започваш да си казваш, че си най-добрият, че си мислещото същество и се чувстваш щастлив. По моите ездачи виждам, че след тренировка се чувстват отпочинали", сподели още треньорът по конна езда.

Асенова обясни, че хипотерапията е лечение на физическите недостатъци с езда.

"Хипотерапията е много важна, защото кара хората да се чувстват щастливи. Ездата влияе върху всички органи, затова е полезна и се практикува по цял свят", каза още тя пред Bulgaria ON AIR. И добави, че хипотерапията се отразява добре на хора от различни възрасти.

Треньорът по конна езда обясни, че много хора яздят кон, тъй като ездата натоварва всички мускулни групи и помага при отслабването.

"Има ръст в интереса. Много хора започнаха да си купуват коне и да взимат коне на децата си, защото разбраха, че физическата активност е много важна, за да се преборят болестите. Всички хора, които искат децата им да бъдат здрави и емоционално стабилни, трябва да идват на езда", сподели още Асенова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК