България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затишието на пандемията изкара просещите деца по улиците

Масово децата, които са принудени да просят са малолетни, заяви Елеонора Лилова

16.08.2021 | 09:31 Редактор: Елеонора Танева

С 45% се е увеличил броят на просещите деца у нас само за първото шестмесечие на 2021 г. спрямо предходната година. Това показват данни на Държавната агенция за закрила на детето. 

"По време на пандемията просещите деца изчезнаха от улиците, но когато мерките бяха облекчени - започнахме отново да ги виждаме", заяви  председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че през месец юни на Националния телефон 116 111 са подадени 11 сигнала за просещи деца. 

"Най-много са случаите в столицата, което е логично. Затова тук се намира и единственият мобилен център  за децата на улицата. В него работят 8 социални работници, които са на разположение 24 часа в денонощието", уточни Лилова.

Масово децата, които са принудени да просят са малолетни.

"Профилът на просещите деца е от бебешка възраст, деца на 2-3 до 14 г. Малолетните се използват за просия, тъй като те не подлежат на наказателна отговорност", обясни председателят на ДАЗД.

В цялата страна има 22 центъра, които се занимават с проблемите на децата на улицата. 

Лилова подчерта, че проблемът с просещите деца не е само на институциите.

"Целта е да се насочи вниманието върху проблема с просещите деца, както на работещите в институциите, така и на гражданското общество. Всички трябва да са ангажирани с проблемите на децата. Когато забележат дете, хората трябва да подадат сигнал на Национална телефонна линия за деца. Сигналът се прехвърля към мобилните групи и те реагират. Не трябва просията да се превръща в начин на живот за децата", добави Лилова. 

0882826269 е телефонът на мобилната група за деца в риск на улицата в София.

По време на пандемията няма подаден нито един сигнал за просещи български деца в ЕС. Преди това са докладвани случаи от Австрия, Германия, Швеция, Великобритания. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК