В България няма статистика за жертвите на насилие, пандемията задълбочи проблема

"Във Фондация "Пулс" има драстично увеличение на хората, които са потърсили помощ", каза Юлия Андонова

13.07.2021 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Фондация започва национално проучване, което да даде отговор работят ли механизмите за защита от домашно насилие и насилие, основано на пола. До този момент такъв анализ не е правен. Каква е картината 

"Изключително тъжно е да кажа, че в България няма статистика за хората, които са пострадали от насилие. Въобще няма никаква информация по какъв начин институциите и организациите работят за превенция на насилие и за реакция в случай на насилие. Напоследък все по-често случаи на домашно насилие с фатален край стават обществено достояние, благодарение на медиите, които споделят шокиращата новина. Няколко дни има бум, темата е гореща, хората се питат къде са институциите и това отшумява. Болката остава в семейството и хората, които са се докоснали до насилието", каза Юлия Андонова от Фондация "Пулс" в предаването "Директно".

Тя сподели, че статистиката за домашното насилие се води единствено от неправителствените организации.

"По отношение на Европа - Европейският съюз прави свои проучвания. И по техни данни всяка трета жена в Европа е засегната от различна форма на насилие. А друго проучване сочи, че във всяко трето семейство в България насилието е ежедневие", допълни Андонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите ѝ заради пандемията случаите на насилие са ескалирали.

"По никакъв начин не можем да кажем, че домашното насилие е станало проблем сега, напротив - в някои семейства проблемът е станал по-голям. Затварянето, стресът, изолацията, икономическите притеснения оказаха своето влияние. В нашата организация има драстично увеличение на хората, които са потърсили помощ", подчерта тя.

Юлия Андонова посочи, че кризисният център в София на Фондация "Пулс" разполага с 8 легла, а в Перник - 12.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК