Пандемията увеличи случаите на домашно насилие у нас

Министерството на провосъдието предприе промени в Закона в помощ на пострадалит

28.01.2021 | 18:17 Редактор: Калина Донкова

Ръст в случаите на домашно насилие у нас в периода на пандемията от COVID-19. За това алармират фондации, занимаващи се с проблема, като добавят, че коронакризата е увеличила обажданията с призив за помощ с 12 %, а получените писма са утроили броя си.

В тази връзка Министерството на провосъдието преди дни обяви за обществено обсъждане редица изменения в Закона за защита от домашното насилие. В основата на законопроекта стоят механизми за справяне с негативната статистика в страната, сред които насилниците да не могат да приближават жертвите си и дома им. Забранява се осъществяването на контакт под всякаква форма, включително и онлайн. Предвижда се още забрана за притежаване на оръжие, а ако имат такова, то да бъде отнемано.

В България не се води статистика за жертвите на домашно насилие. Поне 17 жени у нас са загубили живота си през изминалата 2020 г. На фона на тези данни кризистните центрове могат да подслонят едва 100 пострадали едновременно, а нуждаещите се от закрила са в пъти повече.

Къде в България случаите на домашно насилие са най-много и как можем да помогнем на пострадалите? Разговор по темата с адвокат Милена Миткова и инсп. Пенка Стоянова от Главна дирекция ,,Национална полиция'' в предаването ,,Директно'' по Bulgaria ON AIR.