Проф. Александрова: Независимо дали сме ваксинирани, трябва да спазваме мерките

Коронавирусът не е за подценяване, категоричен бе вирусологът от БАН

25.10.2021 | 21:57 Редактор: Здравко Черкезов

"Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун – истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване. 

"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категоричен бе вирусологът. 

Според проф. Александрова е много важно хората да не се делят на ваксинирани и неваксинирани, на преболедували и непробедували, а на хора с имунитет и на такива без.

"След като толкова дълго време обяснявахме на хората колко хубаво нещо са антителата, особено неутрализиращите, сега пък изведнъж им обясняваме, че те не са чак толкова важни. За съжаление, това наистина е така. Антителата след време намаляват - както B-клетките, така и Т-клетките", обясни гостът на Ганиела Ангелова.

Проф. Александрова изброи и случаи, при които хората с тежък Ковид имат и висок брой на антитела, които не им помагат. 

"В момента ние няма как да определим дали тези антитела са достатъчно защитни и какво е нивото на антителата, които биха осигурили защита. Това е голям въпрос, който си задават хората в цял свят", посочи вирусологът.

Ваксини с изтекъл срок на годност?

"Няма абсолютно никакъв проблем, става дума за ваксината на Pfizer/BioNTech, която се съхранява между -90 и -60 градуса. Беше установено въз основа на проучвания, че нейната ефективност се запазва и затова бе удължен срокът им с 3 месеца", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR

Лечение с моноклонални антитела?

"Важни са неутрализиращите, а мноклоналните ги наподобяват. Те нашумяха покрай лечението на Доналд Тръмп, който се вдигна на крака за 3 дни", припомни вирусологът и уточни, че въпросните антитела ще се прилагат при два типа хора: 

  1. такива, които не са в тежко състояние, но са в повишен риск;
  2. такива с критичен Ковид-19.

В Съединените щати вече са подали документи за пълно одобрение на моноклоналните антитела. Проблемът е, че моноклоналните антитела са много скъпи и се прилагат венозно – не са за домашна употреба, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Делта+ вариант – причина за безпокойство?

"И други варианти са познатият Делта, придобил допълнителна мутация. Предполагаме, че ще може да бяга от имунния отговор. Затова отпускането на всички мерки в момент, когато вирусът се разпространява интензивно, може би не е толкова добра идея. В една среда, където хората са защитени, това може да доведе до нови мутации", отбеляза вирусологът, но уточни, че не заради ваксините мутира вирусът.

"Вирусът мутира, защото това е част от неговата природа. Така или иначе тези варианти на безпокойство – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани миналата година, много преди масовото приложение на ваксините. Затова и ваксинираните трябва да спазват мерките, ние трябва да се стремим да намаляваме разпространението на вируса", завърши проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК