МЗ: Не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност

Срокът на някои ваксини е удължен с решение на ЕС

24.10.2021 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност

От Министерството на здравеопазването опроверга информацията, че у нас се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу Ковид-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба, уточняват от МЗ.   

На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при свръхниска температура.  Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. 
Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). 

Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C. 

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност.

А всички  ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване, уточняват от Министерството н здравеопазването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Сега трябва да осъдят Борисов и за клевета и уронване престижа на Министерството, всяване на страх и недоверие в обществото....малиии за много неща трябва да си плаща батетуу... Сигнализирай за неуместен коментар