МЗ: 23 206 дози от ваксините срещу Ковид-19 са поставени в страната до късния следобед

От днес в страната е в сила изискването за "зелен сертификат"

21.10.2021 | 20:48 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: 23 206 дози от ваксините срещу Ковид-19 са поставени в страната до късния следобед

До 17:00 ч. в страната са поставени 23 206 дози от ваксините срещу Ковид-19, информират от Министерството на здравеопазването. От днес в страната са в сила нови противоепидемични мерки – основани на изискването за предоставяне на т. нар. "зелен сертификат" за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за Ковид-19.

"Зеленият сертификат" се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали, припомнят от МЗ. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н.

След обявяването на изискването за "зелен сертификат" най-предпочитана беше еднодозовата ваксина на Janssen. След нея "зеленият сертификат" се получава на момента, тъй като реално ваксинацията е завършена. 

Здравният министър обяви, че сертификат ще се издава и след първата доза на другите ваксини, разрешени в България. Той ще бъде с валидност един месец - срокът, в който би трябвало да се постави втората доза ваксина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК