Антисемитски скандал разтресе надпреварата за "Дондуков" 2

"Липсват ми българите в българската политика", посочи кандидатът за вицепрезидент Елена Гунчева

20.10.2021 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова

Антисемитски скандал беляза предизборната кампания. Кандидат за вицепрезидент изброи някои от имената в надпреварата за "Дондуков" 2 и написа, че те са само гости на България.

От организация "Шалом" са сезирали не само Централната избирателна комисия, но и главния прокурор за тези думи.

"В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе. Някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, но, не забравяйте, че тук е земята на българите и вие сте само гости”, написа кандидатът за вицепрезидент Елена Гунчева във Facebook.

Самата Елена Гунчева не се отказва от думите си.

"Тук е българска земя, ние не сме я купували, кръвта на дедите ни е тук. Не виждам нищо ксенофобско в това нещо. Аз съм българка и се гордея", посочи тя.

От "Шалом" обаче виждат ксенофобия.

"Да бъдем наричани от кандидат за вицепрезидент "гости", в нашата родина, е недопустимо и категорично го определяме като антисемитска проява. Ние сме родени тук. Това е нашата родина", каза изпълнителният директор на еврейската организация "Шалом" Юлия Дандова.

Самата Гунчева смята, че не става дума за атака само срещу нейната позиция.

"Критикувам позицията на г-н Соломон Паси. Специално за ваксините и това, че ни нарича "тъпи", подчерта Гунчева.

"Аз не искам да правя съпоставка между периода преди 80 години и днес, но винаги такива популистки партии, които използват езика на омразата, се появяват в кризисни моменти", добави Дандова.

От ЦИК посочиха, че разпространяването на такива послания е недопустимо, но не могат да вземат отношение, тъй като изказването е във Facebook. Затова и от "Шалом" настояват за промени в законодателството и публикациите в социалните мрежи да подлежат на санкции.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Бакала
преди 1 година
тогава бог защо избра израел за пророци и библия защо избара евреи за пророци като ги мразят евреите защо избра такава държава израел хитлер избивал 6 милиона евреи в полша тогава бог защо избра евреи исус евреин ноа евреин мойсей евреин соломон евреин давид евреин йезекиил евреин най много пророци евреи само евреи в израел защо избра такава държава израел защо хитлер като ги избивал евреите и другите който мразят евреите защо избра Сигнализирай за неуместен коментар
4
29 rate up comment rate down comment 3
Траян
преди 2 години
Соломон Паси, отявлен продажник, българомразец и крадец - типичен евреин Сигнализирай за неуместен коментар
3
26 rate up comment rate down comment 2
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Крадци и мошеници, жадни за пари, войни, кръв и власт....и мразени от всички народи през всичките времена!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
21 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 2 години
Чак пък разстресе!?....Отдавна е трябвало така да разстресеме евреите - тези метастази и злокачествени тумори в нашата държава, че да не помислят да минават и транзит през БГ Сигнализирай за неуместен коментар
1
26 rate up comment rate down comment 3
Кармен Младенова
преди 2 години
Посочете ми само един,евреин който да не е нанесъл щети на БГ и който не е отмъкнал (откраднал) и не се е изгаврил с нас българите? Всички евреи ни нападат и за най малкото нещо и предевяват какви ли не претенции, като забравят че сме ги спасявали от там където им е било мястото през Втората световна война...Преди една година евреина Финци който е раждан в БГ и ял наш хляб, така оплю в Берлин родината си БГ че ми стана много гадно от евреите....г-жа Гунчева има пълното право! Сигнализирай за неуместен коментар