Кошмар в ясла: Бела, да те затворя горе ли искаш? Веднага млъкни!

Възпитателките са уволнени, случаят ще стигне и до прокуратурата

18.10.2021 | 19:04 Редактор: Елеонора Танева

Нов сигнал за обиди и насилие над деца в столична ясла. Проявите на агресия са записани от родители, а записът беше разпространен в интернет. 

На него се чува как дете плаче и следват репликите "Бела, да те затворя горе ли искаш, веднага млъкни! Не ме гледай! Седни на пейката". Следва звук от удар. 

"Записите са от лятото, когато децата са били сборни групи, направени са от родители и бяха предоставени на мен. Те се притесняват", заяви Антонина Кенова от фондация Т.О.Н.И.

Записите са с обща продължителност 18 минути. Направени са в 23 СДА "Ралица" в район Лозенец.

На тях се чуват викове, крясъци и обиди от страна на медицинските сестри и детегледачките, на чиито грижи са оставени децата. Може да се предположи, че се чуват и удари. Александра Янкулова е родител на едно от децата, чиито имена се споменават в записа.

"Шокирах се откровено от това отвратително отношение. Това е пример за предадено доверие, нашето доверие към тези госпожи", категорична е майката.

Директорът е сменен и от два месеца постът заема Ценка Бойкова, която преди това дълги години е била медицинска сестра в яслата.

"Две от госпожите - детегледачка и сестра са отстранени от работа днес. Гахова и Макавеева, а Динева получи дисциплинарно наказание. Когато някоя сестра бездейства, ако над друго дете се упражнява насилие мога само да разговарям с нея,  не мога да направя чистка на цялата ясла", заяви директорът на яслата Ценка Бойкова.

От Столичната община са запознати със случая и са започнали проверка.

"Недопустимо е това, което видях на записа и ще предприемем действия в тази посока, ще подам където трябва резултатите, в прокуратурата", обеща началникът на дирекция "Здравеопазване" на Столичната община Моника Чеуз.

Директорът на яслата ще предложи в детското заведение да бъде въведено видеонаблюдение. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Jason Maneff
преди 2 години
Дано в тази 23 детска ясла да няма вече трети пореден случай на агресия, психически и физически тормоз, дори нечовешки отношения към малолетните деца от страна на госпожите. Нека тези зли госпожи да знаят, че те винаги ще бъдат проследени, ако не искат да си иматпроблеми с районната прокуратора, ако им е страх да ги съдят на доживотен затвор без право на замяна. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Jason Maneff
преди 2 години
С изключение на това, че аз в момента понякога никак не понасям нашия господин Ангел Ивков, който е наш рехабилитатор, ама какво да правя. Продължавам да си мисля по това време, че все едно нищо не е станало при нашия дневен център и това е. Какво друго да кажа? Това е по този въпрос. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Jason Maneff
преди 2 години
Ама иначе ние в Дневния център за лица с увреждания - гр. Тетевен. Госпожите ни дават задачи без никакви проблеми, а после доброволно ни казват след довършването на задачите да изберем какво да правим, като например да четем някоя книга, да играем на Черен Петър и още много други неща. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Jason Maneff
преди 2 години
Ами редно е крайно време да сложат охранителни камери в тази детска ясла. Аз съм потребител на Дневния център за лица с увреждания - гр. Тетевен. Моите госпожи никога не са се държали така с другите деца, дори и на мене, точно както тези злобни госпожи. Ама иначе и там имаме общо три охранителни камери, закачени благодарение на едни двама-трима мъже, които са дошли при нас с една малка бяла кола. Не помня на кое име на организацията пишеше тази кола. Но няма значение. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Христина
преди 2 години
Навсякъде в детски ясли и градини да се сложат камери с звук! Тогава щат не щат ще си гледат работата или сами ще напуснат. Какво е това безобразие! Това са малки деца под тормоз всеки ден. Ужас! Сигнализирай за неуместен коментар