Притеснени родители: Децата ни мръзнат в градините, казват ни да ги обличаме повече

Парното в Русе все още не е пуснато

13.10.2021 | 14:20 Редактор: Здравко Черкезов

Родители от Русе недоволстват срещу ниски температури в детските градини. Парното в града все още не е пуснато, а учителките предупреждават майките да обличат децата си повече. 

Елена твърди, че в детската градина, която посещава детето ѝ, е студено. Парното все още не е пуснато, а климатикът не се ползва постоянно. 

"Тази сутрин получих обаждане от въпросната госпожа на въпросната детска градина да занеса на детето ми утре суитшърт, елек или жилетка понеже е студено в самата детска градина. Зададох въпроса – "Нали има климатик?" – и тя каза, че се пуска за час-два, но не може да се отопли самата стая", алармира тя.

От община Русе отговориха, че сигнали от родители за проблема до тях не са постъпвали. 5 от детските градини са на централно парно, както и 3 ясли. 

"Всички детски градини, които са с отопление към "Топлофикация – Русе" могат да подават заявления за предсрочно пускане на отоплението в техните образователни институции. Към настоящия момент вече има пуснато парно в няколко детски градини, поетапно. Иначе парното следва да бъде пуснато след 25 октомври", обясни началникът на отдел "Образование, спорт и младежи дейности" в община Русе Таня Тодорова. 

От градините казват, че няма проблем с температурата – съвсем нормално било в понеделник да е малко по-хладно, след почивните дни. 

"В детската градина в едната сграда започна пускането на парното, но там е и по-топло, понеже е санирана. Ние в групите имаме климатици, те са пуснати, температурата ежедневно се проверява по няколко пъти. Температурата е 22-23 градуса, което е в нормите", обясни директорът на ДГ "Чучулига" Скарлет Гвоздейкова.  

За да започне пускането на парното в града, трябва в 3 последователни дни среднодневните температури да не надвишават 12 градуса.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК