Фандъкова: Няма да затваряме училища и детски градини в София

Карантинираните паралелки са под 4%

11.10.2021 | 17:29 Редактор: Георги Донков
Фандъкова: Няма да затваряме училища и детски градини в София

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни. Това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината, съобщи в социалната мрежа Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина.

Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа - с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия, пише още Фандъкова.

Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от Ковид-отделенията с повече от 2 месеца. Столичната община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал, смята градоначалникът.

Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с Ковид-19, от които 214 са на интензивно лечение, пише dnes.bg.

"София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително", посочва още Йорданка Фандъкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК