Борисов за обвиненията на ДБ: Не сме им виновни, че не спазват закона

При следващо гласуване на ЦИК ще ги подкрепим, обеща бившият премиер

16.10.2021 | 18:55 Редактор: Здравко Черкезов

С нов задочен спор откриха предизборните си кампании ГЕРБ и "Демократична България" (ДБ). От ДБ видяха силно влияние на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК), на което бившият премиер Бойко Борисов отвърна, че при гласуване на новото решение членовете на ГЕРБ в ЦИК ще подкрепят ДБ.

"ГЕРБ и ДПС искаха да използват ситуацията в Стара Загора, за да деригистрират ДБ в още няколко района, защото ние сме онези, които казваме много ясно "ГЕРБ и ДПС не трябва да имат достъп до властта!", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов. 

"Ние не сме им виновни, че не спазват закона. Все пак държа да се отбележа, че съставът на ЦИК е избран и назначен от Румен Радев, а само четири човек са от ГЕРБ. Та като казват от ДБ, че ГЕРБ са им виновни за всичко, то да знаят, че 11 човек от състава на ЦИК са от партиите на протеста", отвърна Борисов.

"Христо Иванов и Атанас Атанасов да знаят, че ще имат 4 гласа от ГЕРБ, за да могат да се явят на изборите, иначе ще се оплакват, че някой им пречи, а те трябва да си изконсумират провала на това, което правиха последните месеци в парламента", добави той.

След като ЦИК взе решение и отказа регистрация на листата на ДБ в Стара Загора, то беше обжалвано пред Административния съд в града. В същото време ЦИК започна проверка на подадените документи на коалицията в още избирателни райони.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК