Лечението на един неваксиниран пациент можело да достигне до 10 000 лева?

ББА призова неваксинираните пациенти да си плащат сами лечението

15.10.2021 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Неваксинираните пациенти да си плащат сами лечението, или част от него. За това настояват в становище до здравното министерство от Българската болнична асоциация. Предложението обаче, предизвика противоречиви реакции.

Божидар Илиев не си е поставил ваксина, смята, че да бъде задължен да заплаща лечението си, ако се наложи би било дискриминация.

"Абсолютно не е редно. Няма как да се случи това нещо, защото все пак плащаме и здравни осигуровки, удържат ни се едни пари от заплатите. А сега и допълнително да си плащаме. Ваксината не е задължителна, и който не иска, може да не се ваксинира. Няма да успеят по този начин да ги накарат да се ваксинират", обясни той.

Основната идея за предлагането на мярката е да се стимулира ваксинирането, тъй като имунизацията работи, когато е масова, казват от Болничната асоциация.  

"Средно един неваксиниран пациент на здравната система струва между 2 000 и 3 000 лв. Клиничната пътека в момента е достатъчна за по-неусложнените случаи. Когато става въпрос за по-сериозна реанимация и провеждане на животоспасяващи мероприятия, това са най-скъпите дейности в медицината, един пациент може да достигне и над 10 000 лева", посочи Иван Тодоров от Българската болнична асоциация.

Лечението на пациент болен от Ковид-19 излиза средно около 3 500 лв. Не всички директори на лечебни заведения подкрепят предложението и смятат, че няма как да разделят нуждаещите се от медицински услуги на ваксинирани и неваксинирани.

"Законът за здравното осигуряване категорично регламентира кои услуги се поемат от здравната каса, които не се поемат, кога пациентът е здравно осигурен, кога не е здравно осигурен. Никъде в други страни няма такава практика", изтъкна управителят на МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

Спорен е въпросът дали подобна практика би била законна.

"Ще искам първо становището на нашите юристи, правните експерти на здравното министерство, защото има мнения, че може би законът не би позволил подобно нещо. Преди да получа тези становища не искам да заемам крайна позиция в едната, или другата посока", посочи Здравния министър Стойчо Кацаров.

Над 90% от новопостъпилите пациенти в болници не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Vasia Vasileva Angel
преди 2 години
Всички да се обединим и да не позволим да стане това! Бог да ни пази всички! Сигнализирай за неуместен коментар