Масови проверки за качеството на горивата по бензиностанциите

Инспекциите няма да са инцидентни, следи се и за плащане на ДДС

14.10.2021 | 10:53 Редактор: Елеонора Танева
Масови проверки за качеството на горивата по бензиностанциите

МВР, НАП, Агенция "Митници" и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват бензиностанции в София и областта за злоупотреби с горива. 

Действията са насочени към неутрализиране на разпространяването на недоброкачествени петролни продукти в търговската мрежа, както и за нарушения на митническото и данъчно законодателство при продажбата на горива в бензиностанции.

Съвместните екипи са проверявали произхода и качеството на течните горива, изправността на касовите апарати и измервателните уреди, тяхната свързаност в реално време към органите по приходите, спазване на разрешителните режими, касаещи продажбата на продукти от нефтен произход.

Съставени са актове за извършени административни нарушения -  липса на пломби по измервателните уреди и съответни реквизити по техническите средства, функциониращи в търговските обекти.

Предстои да бъде изготвен химически анализ на иззетите проби от продаваното гориво. Предвидената глоба за отклонение от предвидените норми е до 50 хиляди лева.

Планират се системни проверки по бензиностанции за качеството на горивата.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК