Радев се обяви за децентрализация и финансова независимост на общините

Президентът: Силното местно самоуправление е важна предпоставка за устойчивото развитие на България

12.10.2021 | 14:49 Редактор: Тодор Петров
Радев се обяви за децентрализация и финансова независимост на общините

Преодоляването на предизвикателствата пред страната ни, на обезлюдяването и на икономическите дисбаланси между регионите минава през все по-тясно сътрудничество между общините, засилване на децентрализацията и финансовата им независимост. 

Това се посочва в поздравителен адрес на президента Румен Радев до ръководството и членовете на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в който той приветства кметовете, общинските съветници и административните служители в страната по повод Деня на българската община и местното самоуправление.

Представителите на местната власт са на първа линия в усилията да бъдат решавани ежедневните проблеми на хората и са гарант за ползотворния диалог с тях, пише още държавният глава. 

Румен Радев подчертава, че силното местно самоуправление е важна предпоставка за устойчивото развитие на България и президентската институция ще продължи да съдейства на общините в търсенето на работещи решения в тази насока.

За 25-те години на своето функциониране НСОРБ се е доказало като надежден партньор на общините и посредник между централната власт и гражданите на местно ниво, смята Радев, цитиран от президентската пресслужба.

"Експертизата и приносът на НСОРБ са не само от ключово значение за утвърждаването на интересите на общините и реализацията на техните инициативи, но и спомагат за общия напредък и благоденствието на България", пише президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК